vineri, 2 aprilie 2021

Sfaturi utile pentru orice mamica

 A dormi pe parcursul unei nopti alaturi de micutul tau pare un lucru destul de inocent si chiar dragut, asa cum ar zice unele mamei. La urma urmei, ce este mai dulce decat sa simti fiecare respiratie a celui mici, iar aceasta senzatie sa te aline toata noaptea? Totusi, in timp,  subiectul legat de co-sleeping bebelusi  si impartirea patului au devenit probleme care  s-au aprins si, cu atatea pareri de ambele parti, poate fi greu sa dai seama de cea mai sanatoasa si, totodata, cea mai corecta alegere pentru familia ta, dar mai ales pentru cel mic.

Cat de recomandat este co-sleeping bebelusi? Ideea de a avea un pat de familie poate parea un aspect destul de atragator pentru parinti din mai multe motive, dar vine cu riscuri, mai ales ca poate creste sansele copilului dumneavoastra de a dezvolta anumite boli care ii pot afecta cresterea, dezvoltand asa-zisul sindrom de moarte subita sugarilor. Pe de alta parte, daca copilul tau doarme in dormitorul matrimonial, in propriul patut sau cos, acest lucru il poate poate proteja impotriva sindromului sus numit, ca sa nu mai vorbim, poate face ca trezirile si hranirile nocturne sa fie mai usor de gestionat. Dormitul cu bebelusi putem spune ca a devenit un subiect destul de controversat si, in acelasi timp, greu de aplicat in randul parintilor, care vor sa stie ca bebelusii sunt in permanenta supraveghere si siguranta. Cu atat mai mult, ideea de co-sleeping a devenit si ea destul de dezbatuta, astfel incat parintii nu stiu ce directie sa aleaga. A avea copilul in chiar langa patul tau face ca hranirile pe timp de noapte sa fie mai de rapide si usoare, astfel incat toata lumea sa poata adormi la loc cat mai repede. In alta ordine de idei, somnul bebelusilor este mult mai atent supravegheat, pentru ca avandu-l pe cel mic cat mai aproape de tine inseamna ca poti fi usor alertat cu privire la eventualele probleme de respiratie pe care le-ar putea intampina in timpul noptii.

Fiecare bebelus este diferit, cu un temperament unic, dar totusi modalitate de a-i indruma spre somn este o abordare unica. Doar pentru ca un bebelus poate doarme toata noaptea, nu inseamna ca toti bebelusii pot si ar trebui. O parte vitala a cresterii copilului implica invatarea nevoilor unice ale bebelusului.

Dupa nastere, bebelusii si ingrijitorii raman conectati fiziologic intre ei in moduri complexe, iar atunci cand aceasta legatura este sustinuta, bebelusii se dezvolta mai bine. Alaptarea, de exemplu, este ideala pentru cresterea creierului si sanatatea viitoare. Bebelusii alaptati au rate mai mici de sindrom de moarte subita a sugarului sau diabet si alte afectiuni grave de sanatate, in timp ce mamele care alapteaza au rate mai mici de depresie postpartum, boli cardiovasculare, diabet si hipertensiune.

Vezi si alte informatii despre subiect din acest videoclip DoctorMIT: 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu