Importanța ordinii și igienei în cabinetele stomatologice

Cabinetele stomatologice sunt locuri în care se realizează tot felul de proceduri medicale la nivelul cavității bucale, ceea ce înseamnă că riscul de contaminare este unul foarte ridicat. Medicii vor avea contact cu sânge, mucoasă, salivă, iar acestea sunt pline de tot felul de bacterii, motiv pentru care trebuie să fie foarte responsabili de ceea ce au de făcut și trebuie să acorde o mare importanță igienei și ordinii.

Aceste două aspecte sunt esențiale pentru fiecare cabinet care se respectă. Ordinea trebuie menținută în permanență, pentru a ști exact ce instrumente și produse ai în cabinet și pentru a avea acces rapid la tot ce este necesar. Ai nevoie de un mobilier care să permită o bună repartizare a tuturor produselor folosite, dar și de organizatoare pentru instrumente și alte obiecte.

În ceea ce privește igiena, cabinetul trebuie să arate impecabil în orice moment al zilei. El trebuie curățat și dezinfectat înainte de începerea programului, la încheierea programului, dar și după fiecare pacient. Acestea nu sunt reguli doar de bun simț, ci și cerințe obligatorii pentru a funcționa în mod corect. Nu se dezinfectează doar instrumentele, ci și scaunul pe care a stat pacientul și suprafețele pe care acesta le-a atins.

Curățenia în cabinet poate fi păstrată prin botoșei de unică folosință, care trebuie purtați atât de către pacienți, cât și de către personalul cabinetului, dar și prin folosirea lămpilor bactericide, care au o eficientă mult mai mare decât metodele de aerisire și care sterilizează toate suprafețele expuse direct la lumină - scaune, mese, instrumente aflate la vedere, aparatură etc.

Sterilizarea instrumentelor este o etapa foarte importantă. Niciodată nu se folosesc instrumente de la un pacient la altul, fără ca acestea să fie trecute printr-un proces riguros de sterilizare. Acesta este motivul pentru care trebuie să investești în aparate specializate, pentru o astfel de acțiune, în cutii freze autoclavabile, în pungi de sterilizare și multe alte astfel de obiecte.

În cazul în care te folosești de produse de unică folosință, acestea trebuie să fie utilizate o singură dată la fiecare pacient. Așadar, schimbă paharul din care pacientul va bea apa, bavețică, mănușile chirurgicale, masca și alte astfel de elemente.

Sterilizarea instrumentelor folosite la pacienți trebuie făcută cu grijă, deoarece cu bacterii pot fi contaminate și persoanele care manipulează apoi obiectele utilizate. Totul trebuie realizat în mod controlat, cu protecție la nivelul mâinilor. Nu se manipulează nimic fără mănuși.

Acordă importanța cuvenită ordinii și igienei. Pentru niciun medic nu este bine să existe probleme date de lipsa sterilizării și pentru niciun pacient nu este benefic să se lase pe mâna unui medic ce nu are grijă la astfel de detalii care sunt extrem de importante.

 

 

 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii